Versenyszabályzat

 

 

STREET DANCE CUP
HIP HOP DANCE COMPETITION

VERSENYSZABÁLYZAT 2020

Hip Hop Kategóriás Táncverseny

 

 1. Street Dance Cup
 2. Általános rendelkezések
 3. Versenyzési feltételek
 4. Tudásszintek
 5. Korcsoportok, létszámok, kategóriák
 6. Versenyzene
 7. Értékelés, bírói testület, egyéb
 8. Díjazás
 9. Nevezési segédlet

  1. Street Dance Cup

A versenyrendszer 2007-ben indult el amatőr, kezdő táncosok számára Startversenyek néven. A táncosok és a versenyrendszer gyors fejlődése a sorozat a bővítését eredményezte. Az első évben 2 verseny került megrendezésre. Ma már évente 4 versenyen tudják megmérettetni magukat a táncosok, amennyiben megfelelő létszámú versenyző jelentkezik. Ebben az évben a két utolsó forduló 2 napos.
Nagy hangsúlyt fektetünk a díjazásra. Minden induló oklevéllel és ajándékkal tér haza a versenyünkről, mert a felkészülést és megjelenést mindenképpen díjazzuk!
A helyszínek változóak, de jelenleg Budapesten, és vonzáskörzetében található sportcsarnokokban zajlanak le a Street DC versenyei. 4 pontszerző bajnokság, a negyedik és egyben utolsó forduló pedig a kupadöntő.

A 2012-2013-as versenyévadtól már 3 szinten ad versenyzési lehetőséget a Street D.C.

 1. Általános rendelkezések

A jelen szabályrendszer 2019. szeptember 01-én lépett hatályba, és 2020. augusztus 31-ig érvényes, ha azt addig a szervezők nem módosítják.

Kérjük az egyesület vezetőit, vezető tanárokat, koreográfusokat, hogy tájékoztassák versenyzőiket jelen verseny szabályzat tartalmáról, azokat szíveskedjenek kötelező érvényűnek tekinteni.

Ezen versenyrendszer Hip Hop táncstílusban enged lehetőséget a versenyzésre.

Olyan táncosok versenye, akik Hip Hop táncstílusban szeretnék magukat megmérettetni teljesen kezdőtől, „D” tudásszint, a profi szintig „B” tudásszint.

Egy azon kategórián belül egy versenyző nem versenyezhet Önmaga ellen.  Korcsoportugrás lehetséges, de csak magasabb korcsoportba. Minden versenyző nevezhet magasabb korcsoportba is, de alacsonyabb korcsoportba nem. Amennyiben a koreográfus is táncol a versenyszámban, automatikusan B vagy A kategóriában kell indulnia a produkciónak.

Tilos:

 • Testet olajjal bekenni, bármi olyan ruha vagy felszerelés, ami balesetveszélyes lehet.
 • Folyadékok, vagy más olyan anyagok (pl.: csillám), amelyek bekoszolják, rongálják vagy veszélyessé teszik a táncparkettet, vagy a verseny területében bármilyen mértékben kárt tesznek, nem használhatók.
 • A versenyrendszerben a kellékek és díszlet használata nem megengedett! Minden olyan tárgy, ami nem a fellépő ruha részét képezi, az kelléknek minősül. Ha mégis bármit felhasznál a táncos, azt a tánctéren kívülre kell juttatnia a produkció közben. A tánctéren semmilyen tárgy, kellék nem lehet, ami a táncosokat elhagyják. (pl.: szemüveg, sapka, felsőrész stb.) Ezrét a bírói testület pontot von le.
 • ! Bármely olyan sérülésért, ami a táncos képzetlenségéből adódó vagy arra visszavezethető, a produkció bemutatása közben, vagy az azt megelőző gyakorlás közben történik, a szervező felelősséget nem vállal.
 • A nevezési lap leadásával, a versenyen indulni kívánó csoport, ill. egyesület kinyilvánítja, hogy a versenyszabályzatot megismerte és minden körülmények között betartja.
 1. Versenyzési feltételek

A nevezést leadó felek csak a versenyszabályzatban leírtaknak megfelelően adják le nevezéseiket, mert a versenyszervezőség a legdurvább esetben a csapatot kizárhatja a versenyből. Minden kedves versenyző a verseny napján rendelkezzen valamilyen igazolvánnyal, amivel születési évét tudja igazolni. Kivéve, ha még nem érte el azt a kort, hogy hivatalos okirattal rendelkezzen. Ebben az esetben a szülő (vagy megbízott személy) igazolja gyermekét. (A megbízott személy: egy a szülő által kiadott megbízási szerződés, mellyel igazolja a gyermek, gyermekek felügyeletét.)
A versenyzési szinteket a szabályzat betartásával az edz
ők döntik el, de ezeket a szinteket a bírói testület módosíthatja!

 1. Tudásszintek

 Tudásszintek: A Street Dance Cup versenyein az indulók három szinten versenyezhetnek. 

D“ szint: Az első és abszolút kezdő szint, amely azon kezdő táncosok szintje. Nem versenyeztek még olyan szövetségeknél, még a Street DC versenyeken sem, amelyek magasabb szintű („C“, „B”, ill. „A” kategóriás) versenyeket rendeznek.
Keveredhetnek a C és D kategóriás táncosok, azaz minimum 70%-ban a saját tudásszintjüknek megfelelő létszámban kell lenniük. Pl.:  Csoportnál: 10 táncosból minimum 7 főnek „D” tudásszinttel rendelkező versenyzőnek kell lennie. Formációinál: 20 táncosból minimum 14 főnek „D” tudásszinttel rendelkező versenyzőnek kell lennie.

C“ szint: A második szint, ami a „D” kategóriától leginkább technikai tudásban különbözik. „C” kategóriába sorolandó az a táncos, aki már több versenyen is részt vett. Kiemelkedő eredményt még nem feltétlenül ért el (dobogós helyezés), mert az általuk látogatott verseny résztvevői felkészültebbek, és technikai tudásuk nagyobb, a produkciójuk színvonalasabb.
Keveredhetnek a C és D kategóriás táncosok, azaz minimum 70%-ban a saját tudásszintjüknek megfelelő létszámban kell lenniük. Pl.:  Csoportnál: 10 táncosból minimum 7 főnek C kategóriás versenyzőnek kell lennie. Formációinál: 20 táncosból minimum 14 főnek C kategóriás versenyzőnek kell lennie.

„B“ szint: A harmadik szint, ami az előző két kategóriától, minden tekintetben erősebb. Olyan táncosok szintje, akiknek már versenytapasztalatuk és színpadi rutinjuk nagy. Nemcsak a Street Dance Cup és hasonló szintű versenyeken, hanem más egyéb B és A kategóriás versenyeken is indultak már, függetlenül a versenyen elért eredménytől.
Csak gyerek, serdülő és felnőtt korcsoportban nevezhetnek a „B“ kategóriás versenyzők.

 1. Korcsoportok, létszámok, kategóriák
  Korcsoportok:

A versenyzők korát a következő képen állapítjuk meg: Az adott évszámból kivonjuk a versenyző születésének évszámát. A hónap/napot nem vesszük figyelembe. Pl.: 2019-2009=10 éves. Gyerek kategóriás táncosnak minősül.

Mini:                 2011-ben és utána születtek,                  azaz max. 9 évesek
Gyermek:         2007, 2008, 2009, 2010-ben születtek,   azaz 10-13 évesek
Serdülő:           2003, 2004, 2054, 2006-ban születtek,   azaz 14-17 évesek
Felnőtt:            2002-ben, és előtte születtek,                  azaz min. 18 évesek

Korcsoportugrás: Minden versenyző nevezhet magasabb korcsoportba is, de alacsonyabb korcsoportba nem.

Létszámok:

Szóló                                                       1 fő 
Előadás időtartama: maximum    2:00

 

Duó / Trió / Quattro                             2,3,4 fő                  
Előadás időtartama: maximum    2:00

 

Csoport                                                  5-12 fő
Időtartam:                                           1:30-3:00. (+-5mp)
Maximum 2 fő térhet el a korcsoportjától


Formáció                                              13 fő felett
Időtartam:                                          2:30-4:00. (+-5mp)
Maximum 4 fő térhet el a korcsoportjától

Hip Hop Kategória:

Olyan zenékre történő táncok, melyek ritmusára a Hip Hop stílusai (Locking, Old School, New School, Popping, Waacking stb.) táncolhatóak. A táncproduktum bemutatása alatt ruhanemű vagy kellék nem hagyhatja el a táncosokat. Kellékek nem használhatóak. Bpm megkötés nincs

 1. Versenyzene

A fellépőknek legkésőbb a verseny kezdete előtt le kell adniuk a használni kívánt zenét a rendezőnek. A zenéket e-mialben várjuk elsősorban. A helyszínen pedig pendrive-on kell leadni. 
(Az E-mailben küldött zenéket a verseny előtti 48 órában változtatni már NEM lehet, amennyiben változás lenne a zenében és ez nálunk nem kerül javításra, az ez okból származó kellemetlenségekért felelősséget nem vállalunk.)

A fájlt a következő képen kell elnevezni:

csapatnév_korosztály_technikaiszint_kategória.mp3
példa: Julikák_gyerek_C_csoport.mp3).

A zenéket MP3 formátumban kérjük leadni E-mailben vagy a helyszínen a verseny kezdete előtt. A zenék minimum 192 kb/s sebességgel legyenek tömörítve 44100kHz sávon.

Szóló; Duó/Trió Kategóriában: Amennyiben a kategóriában elődöntő, illetve középdöntő van, a versenyszervezőség dönthet úgy, hogy a versenyzők rendezői zenére, azaz a verseny rendezősége és a versenybíró által ellenőrzött és központilag meghatározott zenére táncolnak.

 1. Értékelés, bírói testület, egyéb

A bírói testület 5 szempont alapján ítéli meg a produkciókat:

Szinkron/ szinkronhatás              25%      (1-10),
Koreográfia/ Stílus                         25%      (1-10),
Technika                                           25%      (1-10),
Zene használata                             15%      (1-10),
El
őadásmód/prezentáció              15%      (1-10)  

tekintetében pontoz a bírói testület produkciónként 5- 50 pontig.

Kivétel, a szóló kategóriákban Szinkron/szinkronhatást nem pontoz a zsűri, itt csak 4-40 maximális pontszámot tud egy táncos kapni.

A bírói testület értékelési szempontjai:

Szinkron/ szinkronhatás                                20%
– egyszerre való táncolás jellemezze a koreográfiát
– együttműködés, mennyire tudnak egy ütemben mozdulni a táncosok
– precíz, pontos erőteljes mozdulatok
– test mindig legyen kontrol alatt

Koreográfia/ Stílus                                         25
– kiszámíthatatlan, kreatív mozdulatok használata
– egyediség, sokszínűség, a tér kihasználtsága
– GEG-ek, akrobatikus vagy egyéb elemek kivitelezése (interaktivitás)
– könnyedség áradjon az előadásból

Technika                                                        25%
– technikai tudás a szinteknek megfelelőnek kell lennie az adott stílusokban
– a produkciókban szereplő táncosok technikai tudása a szintjükhöz és a koreográfiához is megfelelőnek kell lennie
– izolációk, mozdulatok pontos kivitelezése
– az adott Hip Hop stílusban való jártasság, pontosság a szinteknek megfelelően

Zene használata                                         15%
– a stílusának megfelelő zene legyen, de összességében lehet vegyes stílusú zenei mashup
– a zenét ne lehessen a mozgástól elválasztani
– ritmusváltások (magas, mély, gyors, lassú), zenei váltások változatossága és pontossága
– zenei ütemezés pontossága, jó időzítés, kiállások, zenei 8-ak használata

Előadásmód/prezentáció                                 15%
– a ruházat harmonizáljon a stílushoz és a tánchoz egyaránt
– színpadi és egyéb tér kihasználtsága
– hangulatkeltés, sokszínűség jellemezze
– a stílushoz hű előadás mód- magabiztosság, rutin sugárzása

Indulók számától függően:  
    – 01-08 nevező csapat döntő
    – 09-16 nevező csapat elődöntő döntő                                                          – 17-…  nevező csapat középdöntő elődöntő döntő

(ezen a szervezők a verseny ésszerű lebonyolítása érdekében változtathatnak!)

Bírói testület:
– 3-5 fős bírói testület (500 nevezésig a versenyszervezők eldönthetik, hogy 3 vagy 5 fős legyen a testület)
– 1 versenybíró, aki a zs
űri egyik tagja, aki a pontozás mellett a táncosok technikai szintjének ellenőrzésére is figyel

PANASZ!
A jelentkező táncos minden olyan észrevételnél, panasznál, ami a versenyszabályzatnak ellentmond, élhet az ún. Panasz jogával. A versenyt félbeszakítani a panasz miatt nem lehet. A panasz kinyilvánítását kizárólag a panaszban érintett edző, vezető, vagy írásos megbízott teheti meg. A fent említett személy kizárólag a versenybíróhoz fordulhat panaszával. A versenybírónak kötelessége a panasz tárgyát kivizsgálni, és a versenyszabályzatnak megfelelően eljárni. Amennyiben a panasz tárgya helytálló, a megoldásának lebonyolítása is a feladata. Pl.: tájékoztatni a többi versenybírót, a műsorvezetőt, és a versenyszámláló bizottságot. 
Minden panaszt az adott verseny jegyzőkönyvében rögzíteni kell. A jegyzőkönyvbe való rögzítést a panasz benyújtója teszi meg. Dátummal ellátva alá kell írnia a panasz benyújtójának és a versenybírónak is.

 1. Díjazás

Minden egyénit, duót, triót, quattro-t, csapatot, formációt oklevéllel díjazunk.

A versenyszervezőség megpróbál minden versenyen minden színpadra álló egyénit, duót, csoportot és formációt valamilyen díjazásban részesíteni! Ezen felül a szponzorok által felajánlott ajándékok kerülnek átadásra. Ha a szponzorok visszalépnek a verseny lebonyolítása előtt vagy közben, további ajándékokat nem áll módunkban biztosítani.

 1. Nevezési segédlet

Egy nevezési lapon belül az összes nevezésedet le tudod adni a táblázat alján található kis fülek segítségével.

Minden munkalapon (szóló, duó/trió, csoport, formáció), korosztályok szerint tudtok haladni fentről lefelé. A korosztályokról a versenyszabályzat 4-es pontja/korcsoportok alpontban találjátok az információkat. Amelyik kategóriában nincs induló, azt hagyjátok üresen.
A meglévő táblázatot ne módosítsátok átírásokkal. Inkább a megfelelő helyre írjátok a nevezéseket. A lapok alján lévő „minta” nevezés segít abban, hogyan kell kitölteni egy adott kategóriát.

Ami pirossal van jelölve, azokat a rublikákat kell nektek is kitölteni. Kérésünk, hogy amikor egy csapat nevezésénél a VERSENYZŐK NEVEI névsorát töltitek, egy kockában legyen minden induló neve vesszővel elválasztva, mindegy hány tagból áll. Ebben is segít a „mintanevezés”.

 1. Munkalap (fül): Az összesített nevezési lapon, a versenyen induló összes gyerek nevét egyetlen táblázatban kell leadni.
  Ebben fel kell tüntetni:
  – Azon verseny dátumát és nevét, amelyen a táncosokat szeretnéd indítani.
  – a Tánciskola, egyesület nevét, ami képviseli a versenyen a versenyző
  – Edző nevét, akihez a gyerekek tartoznak
  – Edző telefonszámát, akit el tudunk érni a verseny előtt vagy akár a verseny folyamán is.
  – E-mail elérhetőségét, lehetőleg azt, amin az edző nyomon tudja követni a versenyről várható információkat.
  – Aztán a versenyen indítani kívánt versenyzők neveit. (Kérjük kitölteni a teljes születési dátumot!)
  – Az utolsó, hogy a versenyző hány produkcióban indul az adott versenynapon. Ide csak számot kell beírni. A korcsoportok szerinti nevezésekben kell bontottan bevinni a gyerekek neveit.
 2. Munkalap (fül): Szóló nevezések. Itt az egyéni nevezéseket tudjátok leadni.
 3. Munkalap (fül): Duó, Trió és Quattro-t nevezéseket tudjátok itt leadni. Itt arra kell figyelni, hogy a duónál a létszámhoz 2-őt, a triónál 3-at, a quattro-nál pedig 4-et kell í
 4. Munkalap (fül): A csoportnevezéseket tudjátok itt leadni.
 5. Munkalap (fül): A formációk nevezéseit itt tudjátok leadni.

A munkafüzet alján mintaként kitöltöttünk egy kategóriát, és pirossal van feltüntetve az, amit edzőnek kell kitöltenie. (A „mintában” lévő nevezés/nevezések csak kitaláció, nem fog szerepelni a versenyen.)

Ha készen vagy a nevezéssel, a mentésnél nagy segítség, ha a fájl nevébe még vagy a tánciskola, vagy az edző nevét is feltűntetnéd. Pl.: stepuptanciskola_ nevezesi_lap_2020.xls.
Vagy silvesterstallone_ nevezesi_lap_2020.xls.

Ha egy tánciskola több edzőtől indít versenyzőket, egy nevezési lapon belül is le tudja adni, de természetesen a tánciskolán belüli edzőnkénti külön nevezési lapokat is nagy szeretettel várjuk.

NEVEZÉSEKET ÉS A VERSENYZENÉKET A nevezes@startversenyek.hu VAGY az info@startversenyek.hu E-MAIL CÍMEKRE KÜLDJÉTEK!

 JÓ FELKÉSZÜLÉST ÉS VERSENYZÉST KÍVÁN A STREET DANCE CUP SZERVEZŐ CSAPATA!